RAP64
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
RAP64

HENÜZ YAPMAK İÇİN UĞRAŞIYORUM DEVAMI ÇOK YAKINDA arkadaşlar eğer beyenirseniz teşekkürü üyelik ile ediniz
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
parlakk
Admin
parlakk


Mesaj Sayısı : 485
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 27/10/07

Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine Empty
MesajKonu: Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine   Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine Icon_minitimePtsi Kas. 12, 2007 1:20 pm

Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine

Sonbahar ağaç fotoğrafı açısından iyi ışık koşulları, geniş yapraklı ağaçların renk değişimi ve yapraklarının dökülmesi nedeniyle oluşan formları ile en çok tercih edilen mevsimdir. Sonbahar da özellikle renk ve form üzerine nasıl daha iyi fotoğraf çekilebileceği hakkında bazı bilgileri tekrarlamak suretiyle toparlarsak

Geniş yapraklı ağaçlar sonbahar peyzajı açısından tercih edilir. Geniş yapraklı ağaçların dağılımı özellikle Türkiyenin Kuzey kısmındadır. Özellikle Karadeniz bölgesi en çok geniş yapraklı ormanlara sahiptir.

Sonbahar renkleri temel olarak sarı ve kırmızıdan oluşur. Kahverengi sarı yaprakların dönüşen ikinci aşamadaki renkleridir.

Yapraklarda yeşil rengi veren klorofildir. Yapraklarda aynı zamanda 2 grup renk pigmenti vardır. Bunlardan birincisi sarı rengi veren karotin ve turuncu rengi veren ksantofil ikincisi ise kırmızı rengi veren Anthocyanin. Yaprakta her iki renk pigmenti olmasına rağmen klorofil tarafından maskelenmiş durumdadır. Sonbaharda havaların soğumasıyla klorofil üretimi azalır. Ortaya sarı ve diğer renkleri veren pigmentler çıkar. Ani hava soğumalarında sarı renk ortaya çıkmadan doğrudan kahverenge dönüşüm olabilir.

Yaprakların renk değişimi ısının öncelikle azaldığı yükseklerden Ekim ayının başlarında başlar genel olarak Kasım ayının ortalarına doğru deniz seviyesinde biter. Hergün sonbaharın renkleri başka yüksekliktedir.

Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine Yedigoller

Yaprakların renk değişimi her yıl aynı zamanlarda olmaz. Yaz ve sonbaharın sıcak geçmesine , ani soğuk olup olmadığına bağlı olarak 2 haftaya yakın oynamalar olur.

Sonbahardaki ani hava soğumaları ve don yaprakların yavaşca sararmalarını engeller. Dondan sonra yapraklar hızla önce sarı ( bazen hiç sararmadan ) ve sonra kahverengine dönüşüp dökülürler. Bazı sonbaharların iyi renk almamasının nedenlerinden biri budur. Eğer bu ani hava değişimleri sert rüzgarlara da neden olmuşsa ağaçların yapraklarının büyük çoğu dökülmüş olur. Bu aynı zamanda son derece güzel bir görüntü olmasına neden olur. Tüm orman , göller sarı başta olmak üzere farklı renkte yapraklarla kaplanır. Yaklaşık bir hafta süre ile yapraklar kirlenmeden bozulmadan bu görüntü devam edebilir.

Aynı bölgenin Kuzey ve Güney yüzlerinde farklı sonbahar renklerine raslayabilirsiniz.

En iyi sonbahar renklerini ve görüntülerine 500 -1200m arasındaki geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçların bulunduğu bölgelerde raslanmaktadır. Ekim ayının ikinci yarısından sonra ani hava soğumaları 1000m üzerinde kar yağışına neden olabilmektedir. 1000m üzerinde karlı sonbahar ve daha alçaklarda ise yağmurlu sonbahar görüntüleri eşsizdir. Sis ve yağmur sonbahar fotoğrafı için büyük avantajdır. Yoğun olmayan sisler içindeki ormanda yağmurlarla ıslanarak renkleri iyice doymuş ağaç gövdeleri ve renkli yapraklar son derece güzel görünürler. ( yağmurda fotoğraf çekerken polarize filitre kullanmayı unutmayınız)

Göller ve akarsularla birlikte sonbahar görüntüleri çok daha fazla etkiliyici olur.

Sulardaki sonbahar yansımalarını çekmeyi sakın unutmayınız.

Dökülmüş yapraklar ile birlikte yeşil otsu bitkiler renk kontrası yaparak çok çarpıcı görünürler.

Ters ışık, ışık geçirgenliği olan yaprakların iyice ışıldamasına neden olacağından ısrarla kullanmaya çalışınız.

Dalları grafiksel yapıya sahip ağaçların yapraklarının seyrekleşmesini takip ediniz. Bu şekilde hem dalların grafiksek yapısını hemde sonbaharın renklerini birlikte elde edersiniz.

Her ağaç sonbahar peyzajı olarak farklı renklere sahiptir. Bu renkler ve ağaç ve çalılar şunlardır. Sarı renkler ova akçaağacı, çınar yapraklı akçaağaç, huş, kestane,gürgen, doğu kayını, erguvan, kavak, dişbudak. Kırmızı renkli yapraklı ağaçlar : Japon akçaağacı, Çınar yapraklı akçaağaç, kızılcık, taflan, kadın tuzluğu, üvez, kartopu, sığla.

Geç sonbaharla birlikte orman altındaki çalı ve otlarda renk değişimi tamamlanmak üzeredir. Birbirinden güzel yaprak renkleri oluşur. Çalıların bazılarında sarı, kırmızı, turuncu , yeşil her renk yapraklar bir aradadır. Sinopnun doğusundan itibaren raslanan sarı çiçekli orman gülleri turuncu, kırmızı ağılıklı renkli yaprakları ormanlarda son derece etkiliyi görüntülerin oluşmasını sağlar.

Ağacların yapraklarını dökmesinden grafik ağırlıklı ve orman altı renklleriyle çok özel fotoğraflar elde edilebilinir.

Geç sonbahar da akarsu kenarları ve göller yapraklarla kaplanır. Bu sayede daha önce çıplak kaya, toprak durumundaki alanlar birbirinden farklı renklerdeki yapraklarla donanır. Dolayısıyla bu bu alanların en güzel fotoğrafları ortaya çıkar.

Hareketli sular üzerine düşen yaprakların uzun pozlama ile hareketleri gösterilebilir. Çok farklı netsiz yaprak hareketleri çekmek mümkün olabilir. Özellikle dairesel veya benzer hareketler daha etkiliyicidir.

__________________
_________________________
_______________________________
_____________________________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ertugrulrap.yetkin-forum.com
 
Sonbaharda Fotoğraf Çekimi ve Sonbahar Üzerine
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
RAP64 :: FOTOĞRAFÇILIK & RESİMLER :: Profesyonel & Amatör Fotoğrafçılık-
Buraya geçin: